martes, 5 de enero de 2016

Tema 5: aprenentatge a Internet

Bona vesprada,
mentre que esperem als reis vaig a contar-vos el que he estat fent per a la unitat 5 de la assignatura de TIC que tracta de l'aprenentatge a internet. Hem estat investigant diversos recursos TIC que podem usar a l'aula per a fomentar l'aprenentatge significatiu i col·laboratiu com ara les WebQuests, les caceres del tresor, les viquis (o wikis) i els blogs.
Personalment, crec que aquest tema es molt interessant ja que amb aquests recursos els alumnes es senten més motivats i aprenen millor allò que volem ensenyar ja que aprenen 'fent' i d'aquesta forma fan seus els nous coneixements. A més, aquests tipus de recursos solen connectar els coneixements previs amb allò que s'ha d'aprendre i fomenten l'autonomia dels alumnes.



Per a aquells que no dominen el tema,us explique un poquet de què va cada eina:
- WebQuests: la trobem a una web i té diferent fases: introducció, tasca, procés i avaluació i, de vegades, una secció per als mestres. Consisteix en guiar als alumnes mitjançant preguntes i subtasques fins a una tasca final que serà resolta a partir de les  subtasques anteriors i  normalment totes les respostes s'han de trobar a la web.
Personalment, he cercat WebQuests relacionades amb la meua especialitat i he trobat moltes relacionades amb el turisme com See you in La Sènia o la cultura i literatura anglesa com Victorian Times , que personalment m'agrada molt. Podeu cercar WebQuests de qualsevol tema, vos deixe un enllaç a un cercador de WebQuests en català: http://webquestcat.net/ i si voleu crear-ne visiteu http://www.edutic.ua.es/crea-tu-wq/

- Cacera del tresor: similar a l'anterior però en la cacera els alumnes tenen una sèrie de pistes (pàgines webs) que han de visitar per tal de resoldre les preguntes plantejades que els ajudaran a resoldre la gran incògnita. Navegant, he trobat aquesta cacera sobre William Shakespeare que és molt bonica i transforma als alumnes en Sherlock Holmes per tal d'investigar i contestar les preguntes.

- Blogs: aquest recurs pot tindre diferents objectius d'aprenentatge. Podem usar-los per difondre coneixement i que els alumnes pugen llegir i fer algun comentari o els alumnes poden crear el seu blog personal, bé com a tasca o bé per a reflectir sobre el seu aprenentatge.  Recomane Educació i les TIC, especialment aquesta pàgina on ens parlen de 150 blogs educatius recomanats.

- Wiki: es tracta d'una web creada de manera col·laborativa per un grup de persones que poden publicar i editar, podem usar-les a clase com a projectes de grup, de forma que els alumnes hagen de col·laborar per crear una wiki d'una temàtica determinada. Molt interessant aquesta Wiki sobre personatges femenins a la literatura, a l'enllaç parla de l'anglesa però a la Wiki en troben més exemples.
Finalment, a aquesta unitat hem participar a un mural, elaborat amb Padlet, recomanant el recurs que més ens haja agradat.
Fins la pròxima i que us porten molts regals els reis :)

No hay comentarios:

Publicar un comentario